vrijdag 30 januari 2015

Appelcake



Of ik een verjaardagstaart wilde bakken voor mijn zwager. Ja, natuurlijk wil ik dat! Ik mocht zelf weten wat voor een, zolang er maar geen banaan in zat. En dus werd het, op verzoek van lief, een appeltaart (al vond ik het achteraf meer een cake).

Het recept voor deze appelcake komt oorspronkelijk uit Rutger Bakt. Ik heb hem een klein beetje aangepast.

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 40 gram amandelmeel
    (gemakkelijk zelf te maken door ongebrande amandelen in de keukenmachine fijn te hakselen)
  • 1,5 theel. bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 125 ml volle yoghurt
  • 3 eieren (m)
  • 1 citroen (raps + sap)
  • 2 appels
  • beetje suiker
  • beetje kaneel
  • abrikozenjam
  • amandelschaafsel
     


   

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout, suiker en kaneel in een kom en meng e.e.a. goed door elkaar. Klop de eieren los, doe de olie en de yoghurt hier bij en meng dit door de droge ingrediënten. Voeg de sap en de rasp van de citroen toe en sla het beslag nog even door.

Haal de klokhuizen uit de appels en snij de appels (met schil) in dunne reepjes. Giet het beslag in een ingevette taartvorm en verdeel de appelpartjes over het deeg. Bestrooi de bovenkant van de appels met een beetje suiker en een snufje kaneel.

Bak de taart in ongeveer een uur op 180 graden gaar. Laat hem iets afkoelen in de varm en leg hem daarna op een rooster om verder af te koelen.

Als de taart afgekoeld is:
Verwarm ongeveer 75 gram abrikozenjam in een pannetje of in de magnetron. Giet de jam in een fijne zeef met een bakje er onder en pers zo veel mogelijk van de jam door de zeef om zo alle klontjes er uit te halen. Verdeel de jam met een kwastje dun over de appelreepjes en over de rand van de taart voor een mooie glans over je taart. Verdeel tenslotte de amandelschaafsel over de rand van je taart voor een iets feestelijker effect.


 
Eet smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten