woensdag 24 december 2014

Kerststol

Zin om vanavond nog even lekker te gaan bakken? Dan heb ik een recept voor een overheerlijke stol voor je!

Benodigdheden:

Spijs:
  • 200 gram amandelen
  • 200 gram suiker
  • 1 ei
  • schil van 1 sinaasappel
Brood:
  • 375 gram bloem
  • 170 gram melk
  • 1 ei (de ei en melk moet samen 235 gram zijn, weeg ze dus samen)
  • 50 gram suiker
  • 10 gram gist
  • 7 gram zout
  • 75 gram boter
  • 200 gram gewelde rozijnen

De spijs kun je het beste de avond van de voren maken, maar dit hoeft niet. De rozijnen moeten sowieso de avond van te voren even weken in warm water.

Spijs:
Doe de amandelen in een keukenmachine en haksel ze daarin fijn. Voeg de suiker, het ei en de sinaasappelschil toe en laat de machine draaien tot alles door elkaar zit. Doe de spijs in een stukje plasticfolie en leg het in de koelkast.

Wel de rozijnen in warm water of thee, ongeveer 15 minuten. Giet ze af en laat ze een nacht aan de lucht drogen.

Meng in een mengkom (of in een broodbakmachine) de bloem, melk, ei, suiker, gist en zout. Hou de boter nog even apart. Meng e.e.a. ongeveer 10 minuten en voeg daarna beetje bij beetje de boter toe. De reden hiervoor is dat de boter op deze manier later in contact komt met de gist, als de gist te vroeg vettig wordt kan het zijn werk niet meer optimaal doen. Voeg, als de machine klaar is met kneden, de rozijnen toe en kneed deze met de hand door het deeg.

Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Leg het deeg op je gebloemde werkblad, en druk hem zachtjes plat tot een ovaal van ongeveer 2 cm dik. Rol je amandelspijs tot een reep zo lang als de langste kant van je brooddeeg.Vouw je brooddeeg om het spijs, zorg dat het aan alle kanten dicht is.

Laat het deeg 30/45 minuten rijzen. Verwarm in tussentijd je oven voor op 180 graden. Zet een hittebestendig, liefst metalen, bakje op de bodem van je oven.

Leg je brood, als de oven op temperatuur is, in de oven en vul het waterbakje met koud water. Dit zorgt voor stoom, waardoor je korst niet te hard wordt. Draai na 20 minuten de oven terug naar 160 graden en laat het brood in 30 minuten verder afbakken.



Haal het brood na het bakken direct uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Bestrijk de kerststol, als hij nog warm is, met roomboter en bestrooi hem, als hij afgekoeld is, met poedersuiker.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten