zaterdag 20 december 2014

Gevulde kerstcake



Ik had toegezegd om voor de kerst een lekkere cake te maken, en dus moest er afgelopen week alvasteen proef-exemplaar gemaakt worden. En ik kan je vertellen, hij is HEERLIJK!
Denk er aan dat je de rozijnen de avond van te voren even welt. Ik heb dit gedaan in sinaasappelthee.

Benodigdheden:
  • 200 gr. roomboter
  • 200 gr. suiker
  • 3 eieren
  • 250 gr. cakemeel
  • 50 ml melk
  • 2 theel. rumessence
  • 1 theelepel geraspte gember (vers)
  • 200 gr. rozijnen
  • 100 gr. geconfijte vruchtjes
  • 100 gr. abrikozenjam
  • 100 gr. poedersuiker
  • klein beetje water
  • witte smeltchocolade
Klop de boter met de suiker luchtig. Meng hier 1 voor 1 de eieren door. Klop dit mengsel, als alle eieren opgenomen zijn, nog een minuut of 5 door tot het lekker luchtig is. Doe de 2 eetlepels rumessence en de gember door het beslag. Voeg tenslotte beetje bij beetje de cakemeel samen met de melk toe.

Snij de geconfijte vruchtjes doormidden, hou een aantal rode en groene vruchtjes apart. Roer de rest van de vruchtjes, samen met de rozijnen, door het beslag (met de hand, anders gaan de vruchtjes en de rozijnen kapot).




Vet een tulband in, bloem hem indien nodig, en doe je cakebeslag in de tulband. Zorg dat de bovenkant zo vlak mogelijk is. Bak de cake in ongeveer 60 minuten op 160 graden gaar. De cake is gaar wanneer een ingestoken satéprikker er weer schoon uit komt.

Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen. Stort de cake op een rooster en laat hem hierop verder afkoelen.

Als de cake afgekoeld is:
Verwarm de abrikozenjam in de magnetron (ongeveer een minuutje). Doe de jam in een zeef en druk alle vocht door de zeef. Bestrijk de afgekoelde cake met de jam.
Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg een eetlepel water toe. Roer de poedersuiker goed door en voeg theelepel voor theelepel water toe, tot je een niet te dun papje hebt. Verdeel het glazuurpapje over de cake. Verdeel de apart gehouden geconfijte vruchtjes over de cake. Decoreer de cake eventueel verder met eetbare parels.

Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron. Ik heb in Duitsland speciale smeltchocolade gehaald omdat witte chocolade lastig te smelten is. Doe de chocolade in een spuitzak en verdeel deze over de cake.

 Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten