woensdag 26 november 2014

Gevuld tulbandbrood

 

Eens een keer iets anders, een brood gebakken in de tulband. Het recept is lichtjes gebaseerd op een recept van een Reindling, ik had alleen niet alles in huis. En dus ben ik zelf een beetje aan het zoeken gegaan. Dit recept is er uiteindelijk uit gekomen.

Benodigdheden:
  • 500 gram bloem
  • 250 ml lauwe melk
  • 75 gram suiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 75 gram gesmolten boter
  • vanille van 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels lemon curd
  • 50 gram suiker
  • 125 gram cranberrymix (Jumbo)
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram gesmolten boter

Hoe maak je deze heerlijke tulband?

Maak allereerst een voordeeg van een aantal lepels bloem, 100 ml melk, 1 eetlepel van de suiker en alle gist. Roer dit tot een papperig deegje, en laat dit ongeveer 20 minuten rusten.

Als het goed is, is je gist na deze "rustperiode" actief geworden. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe en kneed dit in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Zet het deeg weg op een warme plek en laat het zo lang staat tot het in volume verdubbeld is (meestal ongeveer een uur).
Tip: Ik heb op mijn broodbakmachine een menu voor kneden en rijzen zitten. Ideaal, je hoeft nergens naar om te kijken en als de rijstijd voorbij is geeft hij vanzelf een seintje. Ja, het duurde maar een jaar voordat ik daar achter kwam!

Als je deeg voldoende gerezen is bloem je je aanrecht. Leg je deeg op het aanrecht en rol hem voorzichtig uit tot een redelijk dun, rechthoekig deeg wat qua lengte in een tulbandvorm past. Je kunt het beste het deeg eerst wat plat drukken met je handen alvorens met een deegroller aan de slag te gaan. Wees voorzichtig, je wilt niet alle lucht uit het deeg drukken!
Om het deeg in 1 rol in de tulband te passen moet hij ongeveer 35 cm breed zijn. Ik heb een lange, dunne rol gemaakt die er 2 keer in paste, deze was ongeveer 65 cm lang.


Bestrijk het deeg dun met de lemon curd. en strooi hier de suiker over heen. Verdeel de vulling over het deeg en rol het deeg op tot een lange rol. Vet je tulband in en leg het deeg voorzichtig in de tulband. Bestrijk de bovenkant het van brood met de gesmolten boter.

Zet de tulband op een warme plek en laat hem nog even een half uurtje rijzen. Verhit in tussentijd de oven voor tot 200 graden.



 
Bak je tulbandbrood in ongeveer 60 minuten gaar. Laat hem even afkoelen, en smullen maar!
 

Heerlijk met gewoon een beetje boter. Eet ze!


1 opmerking: