vrijdag 14 november 2014

Boterkoek met een vleugje speculaas


Om alvast een beetje in de sinterklaas-stemming te komen heb ik vandaag deze boterkoek met een vleugje speculaas gemaakt. Heerlijk!!

Ingrediënten:
(voor een bakvorm van 20 cm, 8 stukjes)
1 ei
150 gram lichtbruine basterdsuiker
175 gram zachte roomboter
200 gram patentbloem
mespuntje zout
2 theelepels speculaaskruiden
Eventueel geschaafde amandelen ter decoratie


Hoe maakt je deze heerlijke koek:
Klop het ei los, en meng de helft van het ei met de basterdsuiker. Heb je geen basterdsuiker dan kun je natuurlijk ook gewone suiker gebruiken, maar basterdsuiker geeft net een wat andere smaak. Voeg de boter, bloem, zout en speculaaskruiden toe en kneed het met behulp van een kneedhaak (of je handen) tot een soepel deeg. Zodra alles door elkaar zit is het goed, je hoeft niet door te kneden.
Bekleed een boterkoekblik met bakpapier of vet hem goed in. Leg het deeg op de bodem en druk hem met je handen plat, totdat de koek overal even dik is. Giet een beetje van het ei op de koek en maak met behulp van het ei en de bolle kant van een lepel de bovenkant van het deeg gals. Ben je wat meer ei nodig gebruik dit dan, ik was nog ongeveer een kwart van het ei nodig. Ei zorgt gelijk voor een mooi glanzend laagje, dus 2 vliegen in 1 klap.
Maak met behulp van een mes een ruitpatroon in de boterkoek. Breng op de buitenste rand van de koek het amandelschaafsel aan, dit blijft door het ei vanzelf plakken.

Bak de boterkoek in een oven van 170 graden in 35 tot 40 minuten gaar. De boterkoek voelt nog erg zacht aan na het bakken, haal hem pas uit de vorm wanneer hij helemaal afgekoeld is.



Eet smakelijk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten