vrijdag 17 oktober 2014

Worteltaart-Cupcakes


Ik had vreselijk veel zin om eens een worteltaart te maken. Ik had al eens een gemaakt met een all-in mix, maar zelf maken is altijd leuker. Met een huishouden van 2 personen is een complete taart vaak te veel, en dus heb ik een worteltaart in mini-vorm gemaakt; cupcakes!! Net zo lekker, niet te groot en, ook handig, gemakkelijk in te vriezen! Ik hou nog steeds niet van olie in mijn baksels, en dus heb ik een versie met roomboter gemaakt. Jummie!

Wat ben je nodig voor deze cupcakes?
(24 stuks)

200 gram half-gesmolten boter
125 gram witte basterdsuiker
125 gram gewone suiker
4 eieren
2 theelepels lemon curd
350 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
3/4 theel. kardemompoeder
1/4 theel. kruidnagelpoeder
2 theelepels kaneel
250 gram geraspte wortel
150 gram grof gemalen walnoten

Stevige cupcakehouders

Voor de topping:
Basisrecept creamcheese-topping
Tip: Vervang de vanille-essence voor 3 eetlepels lemon curd

Voor de worteltjes:
Oranje fondant
Groene fondant
Fondanttools



Hoe maak je deze overheerlijke cupcakes?

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Laat de boter goed zacht worden en meng hem, samen met de beide suikers, tot een luchtig geheel. Voeg een voor een de eieren toe, voeg het volgende ei pas toe als de voorgaande geheel opgenomen is. Voeg tenslotte de lemon curd toe en meng e.e.a. goed door elkaar.
Meng het zelfrijzend bakmeel met de zout, kardemom, kruidnagel en kaneel. Voeg dit vervolgens in 1 keer aan het botermengsel toe, en meng het nog even goed door.
Doe de geraspte wortel en de walnoten bij je beslag en meng dit met een spatel nog even goed door.

Verdeel de cupcakes over de cupcakehouders en bak ze in 20-25 minuten gaar.
Neem voor worteltaart-cupcakes extra stevige cupcakes, het beslag is vrij vochtig.

Terwijl de cupcakes in de oven zitten heb je mooi even tijd om de topping te maken. Volg hiervoor het basisrecept creamcheese-topping. De vanille is vrij zoet en kan voor een lekker frisje prima vervangen worden door lemon curd (naar smaak, ik gebruikte 3 theelepels)

Vervolgens maak je de worteltjes.

 Draai bolletjes van oranje fondant van ongeveer 1,5 cm. doorsnede. Rol de bolletjes in je hand tot ze wat langwerpig zijn. Rol ze vervolgens verder op een hobbymatje tot ze de vorm van een wortel hebben.

 

Maak een gat aan de bovenkant van de wortel, hier komt straks het loof in. Breng met het mesje en een ribbeltool structuur aan op de wortels.

Nu kun je aan het loof beginnen.


Rol het groene fondant tot een dun rolletje, snij er een stukje af en rol dit tot een ovaalvormig rolletje.
Neem de shell-tool en druk hiermee de vorm in de fondant. Snij de fondant bij en vorm hem met je vingers tot de randjes verdwenen zijn.


Plak de worteltjes met een klein beetje water aan de wortels vast.

Draai een laagje van de topping op de cupcake en leg de wortels hier bovenop.
Raps eventueel nog een beetje verse wortel en verdeel deze over de cupcakes.

 
Eet smakelijk!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten